Kevytyrittäjyys & osuuskunta eri kielillä

Tältä sivulta löydät tietoa kevytyrittäjyydestä ja osuuskuntatoiminnasta eri kielillä. Linkkien alla on sama teksti suomeksi.

امکانات شغلی سبک تر

ናይ ስራሕ ዕድላት ብዝቐለለ

Fursado shaqo oo khafiif ah

فرص عمل بالطريقة الأخف

Job opportunities more easily


Työmahdollisuuksia kevyemmin

Oletko kuullut kevytyrittäjyydestä ja osuuskuntatoiminnasta? Voit tehdä töitä perinteisen yrittäjyyden lisäksi myös kevytyrittäjänä tai osuuskunnassa. Silloin sinulla on vähemmän riskejä kuin yrittäjänä.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjä tarkoittaa henkilöä, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstä laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjät ovat siis laskutuspalveluiden asiakkaita. Kevytyrittäjänä voit keskittyä asiakkaiden hankkimiseen ja liikeideasi kehittämiseen. Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt ja muun yrittäjän byrokratian. Kevytyrittäjä ei ole virallinen laissa määritelty termi, vaan sitä käytetään yleisenä markkinointinimenä laskutuspalveluiden asiakkaista.

Kevytyrittäjyys sopii lähes kaikille aloille, joilla tuotteena on osaaminen ja henkilökohtaisen työn myynti. Kevytyrittäjyys on paras vaihtoehto silloin, kun et vielä tiedä, kuinka paljon liikevaihtoa syntyy. Jos töitä riittää ja uusi ura tuntuu mieleiseltä, kevytyrittäjyyden jälkeen on helppoa perustaa toiminimi tai osakeyhtiö.

Kevytyrittäjäksi voi lähteä lähes mistä tahansa ammattiryhmästä, lukuun ottamatta tiettyjä luvanvaraisia toimialoja (kuten esimerkiksi alkoholin valmistus ja myynti sekä postitoiminta). Kevytyrittäjiä on monelta eri toimialalta, muun muassa asiantuntijoita, bloggaajia, freelancereita, taiteilijoita, remonttimiehiä, siivoojia ja kääntäjiä. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan ole sinua varten, jos sinun täytyy tehdä isoja kalustohankintoja tai haluat tehdä tavaran vähittäis- tai tukkumyyntiä.

Kevytyrittäjyyttä tarjoavia laskutuspalveluja ovat esimerkiksi Ukko.fi, OP Kevytyrittäjä, Omapaja, Eezy ja Odeal.

Kevytyrittäjyys ja työttömyysturva

Huomaa, että kevytyrittäjyys tekee sinusta yrittäjän myös työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön kannalta. Päätoimisena yrittäjänä työskennellessäsi et lähtökohtaisesti ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen. TE-toimisto tekee arvion siitä, oletko pää- vai sivutoiminen yrittäjä. Kevytyrittäjyytesi lasketaan päätoimiseksi, jos vaadittu työmäärä on TE-toimiston mielestä niin suuri, ettet pystyisi ottamaan sen rinnalla vastaan kokoaikatyötä muualta. Siksi kannattaa kysyä asiasta TE-toimistosta ennen kuin ryhdyt kevytyrittäjäksi. TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta (puh. 0295 020 701, avoinna klo 9‒16.15) osaa neuvoa, miten sinun tilanteesi voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Lähde: ww.ukko.fi, https://yrityksen-perustaminen.net/kevytyrittajyys/

Lisätietoa:

https://www.ukko.fi/

https://op-kevytyrittaja.fi/

https://omapaja.fi/

https://www.eezy.fi/

https://odeal.fi/

Osuuskunta

Osuuskunnassa voit tehdä töitä jäsenenä yhdessä muiden jäsenten kanssa. Kaikki osuuskunnan jäsenet saavat hyötyä, jos osuuskunta menestyy. Osuuskunnan voi perustaa yksi tai useampi ihminen, yritys tai yhteisö. Osuuskunta on hyvä yritysmuoto myös perheelle. Osuuskunta on hyvä tapa toimia, kun monta yritystä tekee yhteistyötä keskenään.

Voit liittyä olemassa olevan osuuskunnan jäseneksi tai perustaa oman osuuskunnan.

Osuuskunnan perustaminen

  • Osuuskunta perustetaan jäsenten allekirjoittamalla perustamissopimuksella
  • Jäsen maksaa osuuskunnalle osuusmaksun.
  • Jäsenet päättävät asioista yhdessä tasavertaisesti ja valitsevat osuuskunnalle hallituksen.
  • Osuuskunnalle pitää myös tehdä säännöt.
  • Osuuskunta voi ottaa lisää jäseniä.
  • Jäsenet voivat erota osuuskunnasta, jos he haluavat.
  • Osuuskunta noudattaa osuuskuntalakia ja osuuskunnan omia sääntöjä.
  • Osuuskunta on rajatun vastuun yritysmuoto eli sen jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa esimerkiksi osuuskunnan veloista.

Lisätietoa saat Osuustoimintakeskus Pellervon nettisivuilta:

https://pellervo.fi/tietoa-osuustoiminnasta/

https://pellervo.fi/english/

http://perustajanopas.pellervo.fi/

Lähde: Osuustoimintakeskus Pellervo

Osuuskunta ja työttömyysturva

Huomioi, että osuuskunnan kautta tehtävä työ voi vaikuttaa saamaasi työttömyysturvaan. TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta (puh. 0295 020 701, avoinna klo 9‒16.15) osaa neuvoa, miten sinun tilanteesi voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Käännösmateriaali on tuotettu Bisnestä keittiönpöydältä -hankkeessa.