Työosuuskunta InnoOk

Työosuuskunta tukee ja sparraa yrittäjyyden alkua

InnoOk-yritys perustettiin, koska tarvittiin yhteisöllinen toimintaympäristö uusien ideoiden eteenpäin viemiseksi.

 

InnoOk on oululainen työosuuskunta, joka perustettiin syksyllä 2017. InnoOk:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Ailinpieti kertoo, että suunnittelu alkoi reilu vuosi sitten, kun tarvittiin yhteisöllinen toimintaympäristö uusien ideoiden eteenpäin viemiseksi. Jo aiemminkin yrittäjyysyhteisössä mukana ollut porukka päätyi osuuskuntamalliin, koska se antaa mukana oleville joustavuutta.

– Osuuskunta antaa ihmiselle vapauden tehdä mitä haluaa, kunhan pysytään osuuskunnan sääntöjen puitteissa. Osa jäsenistämme on työllistynyt muualle, osa jatko-opiskelee, Ailinpieti kuvailee osuuskunnan hyviä puolia.

Työosuuskunta eroaa laskutusosuuskunnasta siinä, että työosuuskunta toimii myös työnantajana ja hoitaa laskutusasioiden lisäksi työnantajan tehtävät ja velvoitteet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työosuuskunta hoitaa työsopimukset yritysten kanssa ja palkkaa jäsenensä toimeksiantojen ajaksi. Palkkioksi työosuuskunta ottaa provision jäsentensä työstä saamasta palkasta tai palkkiosta. Vaikka työosuuskunta onkin yksilön kannalta joustava ja yksinkertainen toimintamuoto, se vaatii osuuskunnan hallitukselta paljon työtä. Ailinpieti toteaakin, että reilun vuoden aikana on saanut oppia paljon uutta hallinnollista asiaa sekä selvitellä asioita muun muassa TE-toimiston kanssa.

InnoOk:n tarkoituksena on tarjota luova tila yhteisideointiin, tukea jäseniään työllistymisessä sekä antaa sparrausta kasvuhakuisen liiketoiminnan aloittamisessa.

– InnoOk:ssa jäsenet voivat kehittää yritystoimintaansa ja liikeideaansa turvallisesti niin pitkään, että idea kantaa ja liiketoiminta kannattaa, Ailinpieti tiivistää InnoOk:n toiminta-ajatuksen. Lisäksi InnoOk:ssa kehitellään ideoita yhteisöllisesti, eli yksin ei ole pakko puurtaa.

InnoOk:ssa on tällä hetkellä 28 jäsentä. Jäsenistössä on teknistä osaamista, keksijöitä sekä liiketoiminnan kehittämisen ja markkinoinnin taitajia. Lisää jäseniä otetaan mukaan mielellään, myös laajasti eri aloilta. Tähän asti InnoOk:n jäsenet ovat kokoontuneet Karjasillan verstaalla, mutta tiloja ollaan saneeraamassa muuhun käyttöön, joten uudet kokoontumistilat ovat hakusessa.

Liikeideoiden sparraamisen ja työtehtävien tarjoamisen lisäksi InnoOk järjestää innovaatiovalmennuksia yhdessä yrityshautomo Kielo

Heikki Ailinpietti

Growthin kanssa. Innovaatiovalmennus kokoaa yhteen eri alojen osaajia. Innovaatiovalmennuksen tavoitteena on auttaa osallistujia työllistymään joko perustamalla oman yrityksen tai olemassa olevaan startup- tai asiakasyritykseen. Viime syksynä pidettiin ensimmäinen innovaatiovalmennus optoelektroniikasta, ja tänä keväänä on ollut älykkään asumisen ja rakentamisen innovaatiovalmennus. Seuraava valmennus on kaupunkikulttuurista. Se alkaa 7.5., ja mukaan otetaan vielä osallistujia.

– Haastamme siinä vähän itseämmekin. Tavoitteena on kulttuurin, teknologian, matkailun ja niihin liittyvän yrittämisen ideointi, joten toivomme mukaan eritaustaisia ihmisiä, Ailinpieti sanoo.

Lisätietoa InnoOk:sta ja innovaatiovalmennuksesta hallituksen puheenjohtaja Heikki Ailinpietiltä, 050 5170 868, heikki.ailinpieti@innook.fi

https://www.innook.fi/

 

Teksti: Sofia Heininen, Maaseudun Sivistysliitto