Hyvä puhe

Millainen puhe on vaikuttava? Millaisia elementtejä puheeseen kannattaa sisällyttää? Miten vakuutan kohdeyleisön? Mitä pitää ottaa huomioon valmisteltaessa ja pidettäessä puhetta? Olisiko minusta pitämään puhetta? Kuuntele Leena Pakkasen vinkit ja vakuutu, että myös sinusta on siihen. Kesto: 9:23Hyvässä puheessa on alku, keskikohta, loppu ja sopivasti huumoria. Rajaa sisältö ja etene loogisesti, asiakokonaisuuksittain. Voit käyttää muistilappuja tai tukisanalistoja esityksesi tukena, jolloin voit myös helpommin pitää kontaktia yleisöösi puheen aikana. Jos kirjoitat koko puheen paperille, kirjoita se niin kuin puhuisit.

Voit myös havainnollistaa esitystäsi diojen, fläppien, musiikin, videon tai vaikkapa kuvien avulla. Älä kuitenkaan kokoa näitä liikaa yhteen esitykseen, ja pidä esityksesi pääpaino siinä mitä olet sanomassa.

Käytä monipuolista kieltä ja lyhyitä virkkeitä. Muista, että puhuessa ei voi ”palata edelliseen” – puhuttaessa asioita hahmotetaan eri tavoin kuin kirjoitettua tekstiä luettaessa. Vältä vaikeita sanoja ja käsitteitä, selvennä niitä tarvittaessa. Etene asiakokonaisuudesta toiseen ja mieti siirtymät valmiiksi.

Muista vuorovaikutus yleisösi kanssa – ota kontaktia, anna katseen kiertää. Näin osoitat yleisöllesi, että puheesi on suunnattu juuri heille. Samalla saat palautetta yleisön reaktioista ja voit tarvittaessa muuttaa omaa viestintääsi paremmin tilanteeseen sopivaksi: jos esimerkiksi huomaat että jotain asiaa ei aivan ymmärretty, voit kertoa sen uudelleen toisella tavalla.

Harjoittele puheesi etukäteen ja tarkista samalla että puheesi pituus on sopiva. Varmista myös, että hallitset tarvittavien välineiden käytön ja ne ovat helposti käytettävissä puheen aikana.

Kun osaat asiasi, on helpompaa ottaa tunteet mukaan. Hyvällä aloituksella saat kuulijat kiinnostumaan asiastasi. Voit kertoa itsestäsi jotain aiheeseen sopivaa – henkilökohtaisuus luo luottamusta. Persoonallinen puhuja jää mieleen. Pienet tarinat ja hyvä huumori elävöittävät puhetta. Myös lopetus on tärkeä, sillä se jää usein mieleen.