Opintomateriaalit

Opintomateriaalit

Oppaat

Tältä sivulta löydät Maaseudun Sivistysliiton tuottamia vapaasti ladattavia oppaita. Ota käyttöösi ja jaa eteenpäin!

Osallisuuden tukeminen

Tässä osiossa esitellään osallisuuden tukemisessa ja kuntayhteistyössä käyttämiämme menetelmiä.

Maaseutuyrittäjyys

Täältä löydät maaseutuyrittäjyyteen ja elivoimaiseen maaseutuun liittyvää materiaalia, mm. yrittäjähaastatteluita ja Bisnestä keittiönpöydältä -hankkeen materiaalit.

Hiiliviisauden edistäminen

Tänne kootaan esimerkkejä hiiliviisauden edistämistä tukevista menetelmistä ja toimintamalleista.

Osallistava ympäristötaide

Täältä voit lukea lisää MSL:n osallistavan ympäristötaiteen projekteista.

ITE-taide

Täältä löydät kattavan tietopaketin ITE-taiteesta, muun muassa kortit ITE-taideteosten käsittelemiseen sekä vinkit puunveistoon.

Kylien kehittäminen

Täältä löydät materiaalia unelmien kylän kehittämiseen: ohjeet kyläsuunnitelmaan, viestintään, vaikuttamiseen, kylien yritystoimintaan ja kouluttautumiseen.

Elämää käsillä -kädentaitomateriaalit

Kädentaidot ja luovuus kuuluvat elämään kunnosta tai iästä riippumatta. Eläkeliiton Elämää käsillä- hankkeen materiaaleista saat monenlaisia ideoita ja ohjeita myös omaan tai ryhmäsi harrastetoimintaan – ikäryhmästä riippumatta!

Tarinatuvat

Tutustu itseesi kirjoittamalla tai kokoa isovanhempiesi tai vanhempiesi historia pyytämällä heitä kirjoittamaan omaa elämäntarinaa tai -kaarta! Näiden aineistojen avulla voit kirjoittaa elämästäsi ohjatusti ja miettiä sopivia teemoja aineistosta löytyvien kysymysten kautta.

Ihan Nurkan Takana

Verkkoaineisto kokoaa yhteen oivaltavia esimerkkejä 6–17-vuotiaiden kanssa toteutetusta kulttuuri- ja lähiympäristökasvatuksesta. Aineiston tarkoitus on innostaa kasvattajia aiheen pariin ja tukea työn käytännön toteutuksessa. Ota haltuusi ja jaa edelleen!